Binnenkort alles HTML5!

HTML5 is de laatst ontwikkelde taal waarmee een webpagina ingedeeld kan worden. Sommige browsers werken al goed samen met HTML5 zoals Firefox en Chrome. De geruchten gaan rond dat binnen 2 jaar alle browsers HTML5 ondersteunen en we dus volop kunnen genieten van de velen nieuwe mogelijkheden. Dat mag ook wel, de voorganger van HTML5 (HTML4) is namelijk al 13 jaar oud en is wel toe aan vernieuwing.

Wat is HTML5?

Het doel van deze taal is de velen plug-ins die momenteel nodig zijn om een bepaalde websites te bekijken onnodig te maken. Momenteel is er bijvoorbeeld Flash, Silverlight, Java of een van de andere mediaspelers nodig om mooie animaties weer te geven of video’s af te laten spelen, met HTML5 is dit verleden tijd. Hierdoor is er minder code om de webpagina te laden nodig waardoor websites sneller gaan functioneren.

HTML5 op alle apparaten

Wat ook nog een mooi bijkomend voordeel is dat een HTML5 product binnenkort op alle HTML5 browsers (ook op telefoons) zal gaan functioneren. Hierdoor hoeven er geen aparte applicaties ontwikkeld te worden omdat bijvoorbeeld de producten van Apple geen Flash ondersteunen en dat komt het ontwikkelingsbudget van een applicatie ten goede.

HTML5 beter voor zoekmachines

HTML5 biedt ook semantisch gezien een aantal flinke vooruitgangen. Er zijn nieuwe HTML tags toegevoegd waarmee de ontwikkelaar van een website per onderdeel op deze website kan aangeven wat voor content het is, bijvoorbeeld: een artikel, de navigatie, of bijvoorbeeld de onderkant van de website (footer). Hierdoor kunnen zoekmachines waarnemen wat voor content er op de website staat, waar deze content staat en deze resultaten tonen wanneer er naar gezocht wordt.
Ook kunnen zoekmachines op deze manier goed zien wat de belangrijkste content op de webpagina is, deze pagina daarom beter indexeren en op de juiste meer nauwkeurige momenten tonen wanneer de gebruiker er naar zoekt.
Momenteel kunnen zoekmachines geen verschil in content waarnemen, tekst op een pagina ziet de zoekmachine als tekst op de pagina en bijvoorbeeld niet als nieuws, ook ziet de zoekmachine momenteel niet wat precies de navigatie is en wat bijvoorbeeld de footer is. Je zult begrijpen dat de navigatie een belangrijker onderdeel is als de footer waardoor de elementen in de navigatie daarom zwaarder mee moeten wegen bij het indexeren als de elementen in de footer.

Nog meer voordelen voor HTML5

HTML5 kent nog veel meer nieuwe functionaliteit zoals het tekenen van afbeeldingen, het opslaan van sessies (waardoor er geen cookies meer nodig zijn), het gaat meer lettertypes herkennen (Waardoor bijzondere lettertypes niet meer vervangen hoeven te worden met bijvoorbeeld SiFR of Cufon) en de gebruiker kan de indeling van de webpagina naar wens inrichten door de content te verplaatsen met slepen.
Tevens kan de gebruiker content op de webpagina online aanpassen wanneer de ontwikkelaar dat toestaat. Hiervoor is geen extra JavaScript code nodig, maar kan door simpelweg een HTML5 tag toe te voegen aan de HTML code.
HTML5 formulieren kunnen beter ontwikkeld worden doordat er veel nieuwe soorten input velden (bijvoorbeeld: tel, search, url, email en month) zijn toegevoegd, momenteel is er maar een type invul veld genaamd: text.
HTML5 kan zonder externe API maar met een simpel stukje JavaScript code je positie bepalen en deze positie gebruiken voor het weergeven van interessante reclames in de buurt en bijvoorbeeld je zoekresultaten aan deze positie aanpassen.

  • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
  • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
  • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
  • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

  1. Website laten maken
  2. Over ons
  3. Blog
  4. Internet
  5. Binnenkort alles HTML5!
Top