Veilig wachtwoord kiezen

Hoe kies ik een veilig wachtwoord? Uw LinkedIn, Facebook, DigiD of Spotify: voor elk account heeft u vast een mooi wachtwoord verzonnen. Meestal niet dezelfde, aangezien niet elk wachtwoord aan dezelfde eisen moet voldoen. De ene keer is het verplicht om nummers en hoofdletters te gebruiken en de andere keer hoeft dat niet.

Zo is uw DigiD wachtwoord waarschijnlijk iets ingewikkelder dan uw Facebook wachtwoord. Tenzij u altijd al liefhebber bent geweest van gecompliceerde wachtwoorden verzinnen. Een goede keuze, want deze zijn niet zo makkelijk te kraken en dus veiliger.

 

veilig wachtwoord gebruiken

Veilig wachtwoord kiezen: complex en sterk

Mengeling van nummers, tekens en hoofdletters

Een complex wachtwoord, is een sterk en veilig wachtwoord. Het is een mix van nummers, tekens, hoofdletters en kleine letters, met een frequente afwisseling. Dus niet alleen een hoofdletter aan het begin, of een cijfer op het eind. Het nadeel: sterke wachtwoorden zijn lastig te onthouden. Vooral als u meerdere moet onthouden, zorgt dit vaak voor wat verwarring. Waar is ook alweer een hoofdletter geplaatst? Was er een uitroepteken of vraagteken gebruikt? Was dit het wachtwoord voor DigiD of toch Paypal? Waarschijnlijk herkenbare vragen. Maar de belangrijkste vraag blijft: hoe kies ik een veilig wachtwoord?

 

goed wachtwoord kiezen

Verzin een truuk voor het wachtwoord kiezen

Dichten, zingen, tekenen?

Een tip om een veilig wachtwoord te maken en deze te onthouden is: verzin een eigen ezelsbruggetje zodat u de meest onlogische combinatie, logisch voor u zelf kan maken. Zet bijvoorbeeld constant de naam en hoofdkleur van de website voor een woordencombinatie die u makkelijk onthoudt. Of maak een klein liedje van uw wachtwoord. Mocht u kunnen rappen, dan kunt u ook een rap ervan maken. Iedereen is anders, dus ga na wat voor u de beste methode is. Als u vanaf het begin al een sterk wachtwoord kiest, dan is het niet noodzakelijk om deze steeds aan te passen.

 

Nieuw wachtwoord kiezen

Regelmatig een nieuw wachtwoord kiezen?

Hoe kies ik een veilig wachtwoord: vooral niet steeds aanpassen

Het is ook beter om wachtwoorden niet regelmatig te veranderen. Niet vaak veranderen? Ja, dat leest u goed. Het klinkt natuurlijk veiliger om elke paar maanden andere wachtwoorden te hebben. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de wachtwoorden niet per se verbetert.

Minder veilig wachtwoord kiezen ..

Veel veranderen zorgt voor een minder veilig wachtwoord

Volgens computertechnologie wetenschapper Lorrie Cranor, verzinnen mensen dan juist minder doordachte wachtwoorden. Het blijven vaak simpele aanpassingen, als een kleine letter veranderen in een hoofdletter, of de nummers vooraan zetten in plaats van achteraan. Het veranderen van een wachtwoord betekent dus niet altijd een sterkere wachtwoord. Dus het antwoord op: hoe kies ik een veilig wachtwoord? Zorg voor veel afwisseling in het gebruik nummers, tekens en hoofdletters die op een onverwachte manier zijn verwerkt, onthoud deze met een ezelsbruggetje en bovenal: blijf daarbij.

Ook interessant:
 • Website beveiligen met SSL verbinding Website beveiligen met SSL verbinding Online privacy lijkt tegenwoordig niet te bestaan. Vooral met de komst van sociale media lijkt iedereen van alles met elkaar te willen delen. Wij laten o..
 • DDoS aanval bescherming DDoS aanval bescherming In de digitale wereld een bekend fenomeen: een DDoS aanval. Ook Vcreations wordt regelmatig aangevallen, gelukkig hebben wij DDoS aanval bescherming. Een..
 • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
 • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
 • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
 • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

 1. Website laten maken
 2. Over ons
 3. Blog
 4. Internet
 5. Veilig wachtwoord kiezen
Top