Scrum stories schrijven

Een user story bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de story, deze bestaat uit één zin. In het tweede deel kan een extra omschrijving geplaats worden, of de minimale eisen. Het tweede deel mag nooit een technische omschrijving bevatten van de user story. Het is aan het projectteam om vanuit hun ervaring de user story zo goed mogelijk te realiseren.

Delen Scrum user stories

Als {eindgebruiker} wil ik {behoefte} zodat ik {reden}

De story bevat altijd 3 element: eindgebruiker, behoefte en reden. Scrum user stories moeten duidelijk geformuleerd worden zodat ze ruimte overlaten voor interpretatie van de uitvoering. Daarentegen moeten user stories wel compact genoeg zijn. Iedereen moet de user stories kunnen overzien en begrijpen.

Voorbeelden van Scrum user stories

 • Als ingelogde gebruiker wil ik facturen kunnen inzien zodat ik altijd inzicht heb in mijn uitgaven.

 • Als beheerder wil ik gebruikers kunnen blokkeren zodat ik vervelende bezoekers kan weren.

 • Als bezoeker wil ik een contactformulier kunnen invullen zodat ik simpel en snel een vraag kan stellen.

 • Scrum user stories schrijven met Invest principe

De eisen van een goede Scrum user story

Een scrum user story moet aan een aantal eisen voldoen

Hiervoor kan het ezelsbruggetje INVEST gebruikt worden. Elke letter staat voor een eis.

Independent / onafhankelijk:
een story mag niet afhankelijk zijn van andere stories zodat voor elke story apart de prioriteit ingeschat kan worden.

Negotiable / onderhandelbaar:
tot een story van de backlog naar een sprint verplaatst worden kan een story altijd herschreven of aangepast worden. Een story is geen functioneel ontwerp.

Valuable / waardevol:
een story moet altijd waarde toevoegen aan het geheel.

Estemable / inschatbaar:
er moet binnen het projectteam genoeg ervaring en kennis zijn om de story te realiseren en het projectteam moet de grootte van de story kunnen inschatten.

Small / klein:
de story mag niet zo groot zijn dat het onmogelijk wordt om deze met zekerheid te plannen en prioriteren.

Testable / testbaar:
de story moet zo geschreven zijn dat het projectteam weet wanneer de story is uitgevoerd / afgerond.

Hoe gebruik je Scrum user stories

Het eindresultaat

Alle Scrum user stories samen staan op de product backlog en vormen het project. Voorafgaande aan elke sprint komen de: product owner, het scrumteam en eventuele stakeholders samen tijdens de sprintplanning. Tijdens de sprintplanning worden de op dat moment belangrijkste stories besproken en toegevoegd aan de volgende sprint om uit te voeren.

De product owner is de baas over de backlog en de user stories. De product owner bepaalt niet hoeveel werk een story is maar wel in elke sprintplanning welke user stories de hoogste prioriteit hebben en of de user stories nog relevant zijn of bijgewerkt moeten worden.

 • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
 • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
 • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
 • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

 1. Website laten maken
 2. Over ons
 3. Blog
 4. Webdesign
 5. Scrum stories schrijven
Top