18
mei
2018

5 webdesign trends 2018

Voor webdesign trends 2018 blijft de nadruk op snelheid en optimalisatie. Door het groot gebruik op smartphones, zijn er echter wat nieuwe trends. De nadruk ligt op de gebruiksvriendelijkheid van webpagina's, ook op smartphones en tablets. Dit komt omdat jouw pagina hierop wordt gecontroleerd door zoekmachines en je een hogere positie claimt als de optimalisatie goed is. Natuurlijk zijn er erg veel ontwikkelingen te noemen op gebied van webdesign trends 2018. Wij hebben er alvast 5 voor je op een rij gezet!

1. Flat design meer op de achtergrond

3D door schaduwen

In een vorig artikel van ons over trends van 2016, staat dit eigenlijk al beschreven. Dit is een blijvende trend voor websites die nu op de markt komen. Door de jaren is het steeds uitgebreider geworden. Zo werd eerst alleen het menu icoontje geaccentueerd. Op dit moment is er een webdesign trend om overal diepte in te verwerken. In bijvoorbeeld koppen teksten, blokken en menu opties. Het design veranderd van levenloos naar open en bewegend.

Het design wordt ook steeds vaker in losse stukken aangeboden. Een voorbeeld is wanneer je op een homepage beland van een website, dat wanneer er naar onder gescrold wordt extra stukken tekst tevoorschijn komen met een soort effect. Het design is niet meer één ingeladen geheel, maar bestaat uit losse onderdelen die langzaam tevoorschijn komen. De compositie van de site veranderd.

2. Gebruiksvriendelijk voor telefoon

Hoe houd jij je telefoon vast?

Steeds meer mensen maken gebruik van hun smartphone om online zaken op te zoeken. Sterker nog, de mobiel heeft in 2015 de desktop al ingehaald. Dit is een interessante verschuiving op meerdere gebieden. Een gebruiksvriendelijk ontwerp voor smartphones is dus erg belangrijk en past zeker in het rijtje webdesign trends 2018.

Er wordt erg gespeeld met de icoontjes in apps en mobiele websites. Waar zijn deze menu icoontjes het best te zien en het makkelijkst te bereiken? Dit brengt ons op het volgende. Ooit wel eens je duim voluit moeten strekken naar het andere hoekje van je telefoon? Heb je wel eens je  telefoon laten vallen hierdoor?

Er is onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen hun telefoon vasthouden. In 2013 is er een rapport uitgebracht om te kijken welke delen in het scherm het makkelijkst te bereiken zijn. Zo is er verschil in gebied van een linkshandige en rechtshandige mobiel gebruiker. Sommige gedeeltes van het scherm worden ook niet goed gezien. Dit komt omdat de duim of hand dan in de weg zit. Aan de hand van deze gegevens wordt het ontwerp geoptimaliseerd.

3. Geen web-safe kleuren meer

Bescheiden met kleuren niet nodig

Waar vroeger iedereen voor web-safe kleuren ging, spatten de kleuren nu steeds meer van je beeldscherm af. Felroze of knalgeel, het kan allemaal. De kleuren zijn met name populair bij call-to-action area’s in het scherm. Dit wilt zeggen dat een advertentie of een knop om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen, met felle kleuren wordt weergegeven. In campagnes worden ook steeds meer felle kleuren en kleur overlopen gebruikt.

4. Koppen belangrijk

Afwisselen fonds

Grotere koppen past ook in het rijtje webdesign trends 2018. Om aandacht te wekken bij bezoekers wordt er meer gebruik gemaakt van grote koppen, met hieronder een klein stukje uitleg. Titels veranderen van een tweetal pakkende woorden, naar een klein zinnetje. Door de kop nog groter te maken dan dat die al was, valt de kop meer op. Dit wekt aandacht onder bezoekers op. Afwisselen met fonds is ook een webdesign trend in 2018. Waar vroeger elke site voorzien was van hetzelfde fond, is dat nu niet meer zo. Nu worden er voor kopteksten andere fonds gebruikt dan het stukje daaronder.

5. Verticale video’s in opmars

Het mag weer

Waar vroeger breedbeeld gebruikers zich ergerden aan verticale video’s, is het door de opkomst van telefoongebruikers weer normaal geworden. Een verticale video is een video dat door breedbeeld gebruikers kenmerkend is door twee zwarte balken aan de zijkanten van het scherm. Omdat het internetverkeer nu voornamelijk over smartphone gaat, zullen websites en apps deze trend naar verwachting opvolgen. Hierom is het een onderdeel van onze webdesign trends 2018. Het zou natuurlijk het beste zijn als de video op telefoon verticaal is en op breedbeeld horizontaal, maar dit is een trend voor later.

De meeste webdesign trends 2018 zijn erg interessant voor ontwerpers. Doordat ontwerpers creatiever bezig mogen zijn met kleuren, schaduwen en opmaak. Wel rekening houdend met de gebruiksvriendelijkheid, dit blijft doorslaggevend.

Wat vind jij de leukste webdesign trend 2018? Stuur ons je mening!

Ook interessant:
 • Webdesign trends 2016 Webdesign trends 2016 Responsive webdesign was in 2015 al booming. De webdesign trends 2016 blijven gefocust op optimale functionaliteit; ook bij kleine smartphone en tablet s..
 • Goedgevonden website Goedgevonden website Hoe kan ik mijn website optimaliseren? Er kunnen altijd aanpassingen gedaan worden voor een goedgevonden website. Hoe dan? Door websi..
 • Gratis foto’s voor website Gratis foto’s voor website Kan dat? Ja, natuurlijk kan dat! Gratis foto’s voor uw website kunnen gedownload worden op stock photo websites die dergelijke foto’s gratis ..
 • Nieuwe website nodig of huidige website optimaliseren? Nieuwe website nodig of huidige websit.. Als internetbureau zijn wij met de tijd meegegaan. Maar, wij gebruiken bijna ons hele leven dezelfde website. Toch is deze website met de jaren beho..
 • Snelheid van website testen Snelheid van website testen U heeft vast en zeker een fantastische website. Mooie foto’s, fantastische video’s en wervende teksten staan op effectieve landingspagina&rsq..
 • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..
 • Zelf een online bedrijf starten Zelf een online bedrijf starten Ga jij een eigen online bedrijf starten? Dan durf jij de stap te zetten. Super tof. Want, jij wordt directeur! Dat klinkt alleen al fantastisch. Dus waar..
 • 10 valkuilen bij webshop beginnen 10 valkuilen bij webshop beginnen Een webshop beginnen klinkt erg aantrekkelijk. Het is van belang dat je voor jezelf helder hebt wat je precies moet doen om een webshop te kunnen beginne..
 • Starten met video in uw webshop Starten met video in uw webshop Wilt u uw webshop verbeteren door meer traffic te genereren naar uw webwinkel? U kunt dit bereiken door content marketing in te zetten. Op dit moment is ..
 • Veranderd voice search SEO? Veranderd voice search SEO? Voice search is een groeiende markt. Grote partijen steken veel geld in deze markt. In een periode van ongeveer één jaar zijn er al ve..
 1. Website laten maken
 2. Over ons
 3. Nieuws
 4. Webdesign
 5. 5 webdesign trends 2018
Top