EU-Copyright wet: Link tax en filter upload systeem

Op 20 juni werd er door het Legal Affairs Committee gestemd over een Europese wetgeving voor nieuwe EU-copyright wet. De bedoeling van deze EU-copyright wet is om de wetten van alle deelstaten op een lijn te krijgen, met betrekking tot copyrights. In het huidige voorstel zitten alleen twee artikelen waar veel commotie om is. Er is zelfs een #SaveTheInternet campagne gestart om deze twee artikelen tegen te houden. Artikel 11 en artikel 13 is waar het precies omgaat. Wat deze artikelen precies inhouden en waarom hier commotie om is, leest u hier.

Link tax en filter upload systeem

Artikel 11 EU-copyright

‘Link tax’

Online platformen die linken naar een nieuwsbron, worden verplicht de uitgever van dat nieuws te betalen. Door tegenstanders wordt het de ‘link tax’ genoemd. Nieuwsorganisaties zullen voor hun gepubliceerde nieuws meer geld verdienen. Bedrijven zoals Google en Facebook moeten licenties bij deze nieuwsorganisaties kopen, anders mag er niet gelinkt worden naar het nieuws. Voor Google en Facebook is dit in principe geen punt, maar wat gebeurd er met de kleine bedrijven?

Spanje en Duitsland hebben al een soortgelijke wet als artikel 11. Wat er daar gebeurde is dat Google links naar nieuwssites verwijderden. Dit zorgde ervoor dat, vooral lokale media, 70% minder bezoekers kregen. Hierdoor kreeg Google een gratis licentie, waar de kleinere bedrijven voor moesten betalen.

Artikel 13 EU-copyright

Upload filter systeem

Waar artikel 11 met name voor bedrijven interessant is, is artikel 13 belangrijk voor de consument. Artikel 13 zegt dat elke website zelf verantwoordelijk wordt voor het beschermen van copyrights. Tot nu toe werden bedrijven als Facebook niet aangeklaagd als er foto’s of video’s gedeeld werden waar auteursrechten over zitten. Dit wordt rechtgetrokken door artikel 13. 

Om hieraan te voldoen wordt er van platforms verwacht dat zij een upload filter implementeren. Deze filter herkend content waar auteursrechten over zitten en voorkomt dat dit geüpload wordt. Wederom is dit voor grotere bedrijven geen groot punt, maar hoe zit het met de kleine bedrijven? Wie gaat deze filters systemen betalen?

Tegenstanders vinden dat deze filter een impact heeft op de vrijheid van meningsuiting. Zo is het niet meer mogelijk een parodie, meme of een remix zomaar te plaatsen. Zij noemen dit ‘censormachines’.

Voorstanders vinden dat artikel 13 kunstenaars en muziekproducenten helpt geld te verdienen aan hun werk. Eigenlijk dat ze het geld krijgen dat hun toebehoord. Zo is het zonder de EU-copyright wet mogelijk dat plaatjes en liedjes gedeeld worden zonder dat de auteur er geld aan verdient.

Doorvoering EU-copyright

Er wordt nog gestemd

20 Juni is er dus gestemd door het Legal Affairs Committee. Die hebben de EU-copyright wet doorgevoerd en naar verwachting wordt er tussen 3-5 Juli over gestemd in het Europees Parlement. De ‘final vote’ wordt ergens in december – januari verwacht. Of de wet doorgaat is nog maar de vraag.

Wat vindt u van de nieuwe EU-copyright wet en de omstreden artikelen 11 en 13? Mail ons uw mening, wij zijn erg benieuwd.

Ook interessant:
  • 5 Tips voor een natuurlijk linkprofiel 5 Tips voor een natuurlijk linkprofiel Als je hoger in de zoekmachines wilt komen, is een natuurlijk linkprofiel een vereiste. Backlinks zijn een belangrijke factor voor een linkprofiel. Alle ..
  • Sterren in Google krijgen zonder reviews Sterren in Google krijgen zonder reviews Iedereen wilt sterren in Google krijgen bij de resultaten van hun website. Deze sterren zorgen er namelijk voor dat men eerder op het resultaat klikt. Di..
  • Voordelen- en nadelen online chat op website Voordelen- en nadelen online chat op w.. Consumenten hebben steeds meer behoefte aan contact met bedrijven. Ze willen graag dat dit zo soepel mogelijk gebeurd. Het is de taak van het bedrijf erv..
  • Veranderd voice search SEO? Veranderd voice search SEO? Voice search is een groeiende markt. Grote partijen steken veel geld in deze markt. In een periode van ongeveer één jaar zijn er al ve..
  • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
  • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
  • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
  • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

  1. Website laten maken
  2. Over ons
  3. Blog
  4. Internet
  5. EU-Copyright wet: Link tax en f..
Top