Zelf linkbuilding doen

Zelf linkbuilding doen om jouw landingspagina’s hoger in Google te krijgen? Zelf linkbuilding doen is best simpel wanneer jij je aan een stappenplan houd. Wij geven jou een zelf linkbuilding doen in 8 stappen stappenplan.

Zelf linkbuilding doen

1. Zoekwoord groepen bepalen

Zelf linkbuilding doen begint bij zoekwoorden

Achterhaal de zoekwoord groepen waarop een pagina gevonden mag worden. Die zoekwoorden zijn vaak tijdens het maken van een pagina al bepaald en die staan ook vaak in de koppen van een goed geoptimaliseerde webpagina.

Voor deze pagina ‘https://www.vwebdesign.nl/l4/webwinkel-laten-maken’ zijn de belangrijkste zoekwoorden bijvoorbeeld:

 • webshop laten maken
 • webwinkel laten maken
 • webshop laten maken kosten
 • webwinkel laten maken kosten
 • professioneel webshop laten maken
 • webshop laten maken met iDeal
 • webshop op maat laten maken.

2. Concurrentie analyseren

Breng de concurrentie in Google in kaart

Zelf linkbuilding doen kan heel eenvoudig zijn wanneer je weet wat je concurrentie gedaan heeft om die posities in Google te behalen. Gelukkig kunnen wij dit achterhalen.

Het gaat als volgt: Zet een zoekwoord groep waarop jij gevonden wilt worden in Google. Je krijgt dan een overzicht van de concurrentie in Google. Die concurrentie is vaak al bezig met linkbuilding. Daarom is het interessant om te achterhalen op welke websites de concurrenten links hebben geplaatst. Je hoeft dan zelf niet echt te zoeken naar linkpartners en dat bespaard je tijd.

Wanneer ik bijvoorbeeld in Google zoek op ‘Professionele webshop laten maken’ dan komen onder andere de volgende webpagina’s naar boven:

 • https://www.chuckswebdesign.nl/webshop-laten-maken/
 • https://www.samdesign.nl/webshop-laten-maken/
 • https://mooionline.nl/webshop-laten-maken/

Het is belangrijk om de backlinks van de top 10 in Google in kaart te brengen. Jij kan vervolgens op diezelfde webpagina’s ook links gaan plaatsen.Het in kaart brengen van een linkbuilding profiel doen we met een backlink checker. Je hebt daarvoor gratis linkbuilding tools zoals backlinkwatch.com, maar de beste vinden wij de betaalde versie van Ahrefs.com. Ga jij zelf linkbuilding doen? Sluit dan even een abonnementje af bij Ahrefs. Dit gaat je namelijk veel tijd besparen en ook resultaat opleveren.

3. Backlinks achterhalen

Backlinks van concurrentie achterhalen

Wij controleren de backlinks met Ahrefs. Daar ga ik daarom dieper op in. Maar je kan ook elke andere backlink checker gebruiken. Open ahrefs.com en login met jouw logingegevens.

In Ahrefs kan je links bovenaan een webpagina invoeren. Ik heb daar nu https://mooionline.nl/webshop-laten-maken/ ingevuld. Wanneer ik die pagina analyseer zie ik al snel dat zij sinds januari 2019 fanatiek met linkbuilding bezig zijn voor deze landingspagina.

Zelf linkbuilding doen backlinks concurrent

Er zijn in een korte tijd 28000 verwijzingen naar die pagina geplaatst. Bij nieuwe en verloren backlinks kan ik ook zien dat er veel nieuwe links geplaatst worden en er weinig links verwijderd worden. Dit betekend dat zij echt actief met linkbuilding bezig zijn.

Al die geplaatste links willen wij ook en die gaan wij daarom achterhalen. Daarna kunnen we gaan onderzoeken of wij ook links op die pagina’s kunnen plaatsen.

4. Backlink profiel van concurrent

Analyseer het backlink profiel

Ga nu naar Backlinkprofiel -> Links. Hier zie je een overzicht van alle backlinks van deze webpagina. Veel backlinks van deze landingspagina zijn van websites die zij zelf hebben gemaakt. Daar kan je natuurlijk geen link op plaatsen. Dit soort links kan je vaak herkennen omdat die op de homepage staan. Alle homepage links kan je daarom voor nu het beste negeren, tenzij je vermoed dat de link geplaatst is op een startpagina of webdigs.

Wanneer je door die lijst kijkt zie je ook veel links van dieper liggende pagina’s afkomen. Op de eerste pagina van het backlinkprofiel van mooionline.nl/webshop-laten-maken/ zie ik bijvoorbeeld de volgende backlinks die wij ook kunnen krijgen.

 • https://tri-m.nl/een-webwinkel-laten-maken/
 • https://hetnieuwewerkenblog.nl/tips-voor-het-starten-van-een-eigen-webwinkel/
 • https://www.freelancerspot.nl/een-stappenplan-naar-de-perfecte-webshop/

Zelf linkbuilding doen met Ahrefs

5. Type backlink

Gevarieerd type backlinks aanvragen

Ga jij zelf linkbuilding doen? Na het genereren van zo’n backlinkrapport begint het echte werk. Bij zelf linkbuilding doen kan je verschillende type links gaan plaatsen. Denk daarbij aan: Partnerlinks (snel te plaatsen maar vaak teruglink vereist), gastblogs (een artikel schrijven met daarin backlinks naar jouw landingspagina’s en dat artikel naar het blog sturen), links op webgidsen plaatsen, en het plaatsen van links in link directories en dergelijke.

Welke type link is dan het beste vraag jij je af? Ze zijn allemaal belangrijk. Je moet namelijk een natuurlijk linkbuilding profiel opbouwen.

6. De sterkte van een backlink

PA, DA, UR, DR, CF en TF

Bij zelf linkbuilding doen kom je er al snel achter dat je na het plaatsen van de ene link meer posities wint dan na het plaatsen van de andere link. Dit heeft te maken met het aantal uitgaande links op de pagina waarop je de link plaatst en de populariteit van zo’n pagina.

Voor de populariteit heeft elk meetinstrument zijn eigen kenmerken. Zo heeft Ahrefs de UR en de DR. Moz werkt met DA en PA. Majestic met CF en TF. Elk meetinstrument heeft haar eigen algoritme waarmee de populariteit gemeten wordt. Lang verhaal kort: Het is best simpel: hoe hoger de getallen, hoe beter de populariteit van zo’n pagina is.

Bij zelf linlbuilding doen ben je snel geneigd om alleen links te plaatsen op webpagina’s met goede statistieken. Maar vergis je niet. Het is namelijk niet natuurlijk wanneer jouw links alleen maar op webpagina’s staan met een hoge populariteit. Wissel ook hier daarom goed in af.

7. Linknamen

Varieer met linknamen bij linkbuilding

Bij zelf linkbuilding doen moet je goed letten op de linknamen die je kiest bij elke link die je plaatst. In de linknamen kunnen het beste de zoekwoorden verwerkt worden waarop jouw landingspagina gevonden mag worden. Gebruik gevarieerde linknamen. Allemaal links met dezelfde naam werkt niet bij aan een natuurlijk linkbuildingprofiel. Ook adviseren wij om links te plaatsen met jouw merknaam.

8. Links plaatsen

Winnen met zelf linkbuilding doen

Wil je zelf een backlink plaatsen? Vaak moet je daarvoor een email sturen naar de eigenaar van de website waarop je zelf een backlink wilt plaatsen. Wij hebben standaard e-mailberichten voor linkbuilding voor je. In sommige gevallen is een teruglink vereist. Je kan die link op je eigen website opnemen of daarvoor speciale backlink websites opzetten. Daarover volgt in een later artikel meer.

Ook interessant:
 • Gratis zoekwoorden onderzoek met gratis keyword tool Gratis zoekwoorden onderzoek met grati.. Bovenaan komen in de zoekmachines zonder te veel kosten te maken? Dit is voor veel bedrijven het ultieme doel. Gratis zoekwoorden onderzoek? U kunt daarv..
 • 5 gratis linkbuilding tools 5 gratis linkbuilding tools Zelf starten met linkbuilding? Het begint met gratis linkbuilding tools. Linkbuilding is nog steeds onmisbaar in een goede SEO strategie. Zoekmachine opt..
 • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
 • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
 • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
 • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

 1. Website laten maken
 2. Over ons
 3. Blog
 4. SEO
 5. Zelf linkbuilding doen
Top