Wat is CPA

De term CPA wordt vaak gebruikt in de marketingwereld. Wat betekent CPA? In deze blog krijg jij antwoord op de vraag: 'wat betekent CPA?' en nog veel meer.

Wat is CPA

Wat betekent CPA

Afrekenmodel online adverteren

De term CPA staat voor Cost per Action of Cost per Acquisition. Wat betekent CPA? CPA is een afrekenmodel waarmee je de kosten voor online adverteren kan bepalen. Deze kosten worden pas gemaakt als er een actie wordt uitgevoerd naar aanleiding van jouw online advertentie. Denk hierbij aan het invullen van een contactformulier, aanmelden voor een nieuwsbrief, downloaden van een ebook of het doen van een aankoop. In deze blog gaan wij verder in op de vraag: 'Wat is CPA'.

Wanneer gebruik je CPA

Besteed je budget efficiënter door CPA

Door gebruik te maken van CPA als afrekenmodel, krijg je een betere controle over de kosten van een actie. Wat betekent CPA voor je marketingbudget? Met CPA besteed je je marketingbudget efficiënter. Je verlaagt namelijk het risico dat de kosten voor een conversie te hoog worden en je hierdoor minder marge overhoudt.

Wanneer gebruik je CPA? Als je direct een conversie wil genereren, is het CPA afrekenmodel erg geschikt. Je betaalt namelijk alleen een vooraf afgesproken bedrag als er naar aanleiding van jouw online advertentie een actie wordt uitgevoerd. Vaak zie CPA terug bij affiliate marketing. Het verlaagt namelijk het risico van een adverteerder. Tevens stimuleert het CPA model adverteerders om de advertentie zo effectief mogelijk te maken.

CPA en Google Ads

Maak jouw advertentie winstgevender

Ook bij Google Ads kun je kiezen voor het CPA afrekenmodel. Wat betekent CPA binnen Google Ads? Door gebruik te maken van CPA kun je goed zien welke keywords en combinaties winstgevend zijn en welke niet. Je kunt binnen Google Ads een doel-CPA invoeren. Hiermee geef je aan dat een bepaalde actie niet meer dan x mag kosten.

Deze x-waarde is lager of gelijk aan de nettowinst die je verwacht. Het algoritme van Google Ads gaat aan de slag met een strategie waarmee het gemiddeld gezien aan deze vereiste voldoet. Het bod van Google wordt bepaald aan de hand van de kans dat iemand een actie verricht. Dit bepaalt het aantal vertoningen en de posities van jouw online advertentie.

Kosten van een actie bepalen

Hoe doe je dat precies

Nu je antwoord hebt op de vragen: 'Wat is CPA en wat betekent CPA', 'Hoe gebruik je CPA' en 'CPA gebruiken in Google Ads' ben je vast naar wat betekend CPA voor de kosten van een actie. De kosten van een actie bepalen doe je aan de hand van verschillende factoren. Uiteindelijk is het bepaalde resultaat de belangrijkste factor.

De CPA-waarde zegt iets over het gemiddelde bedrag die je per actie betaalt. Je kunt aan de hand van verschillende criteria de CPA bepalen. Het downloaden van een gratis ebook levert je in principe niks op. Als deze download uiteindelijk een grote bestelling oplevert, is deze inverstering erg goed besteed. De waarde van een actie is dus niet altijd zichtbaar. De gemiddelde CPA wordt berekend door de totale kosten van een actie te delen door het aantal acties.

Wil je ook jouw online advertenties efficiënter maken? Start dan nu met het integreren van het CPA afrekenmodel!

Ook interessant:
 • Doelgroep van webshop bepalen Doelgroep van webshop bepalen Heeft u een prachtige en goedwerkende webshop opgebouwd maar valt de conversie tegen? Dit is natuurlijk niet wat u gehoopt had, zeker omdat u als webwink..
 • 3 oorzaken voor tegenvallende conversie 3 oorzaken voor tegenvallende conversie Conversie is een erg breed begrip. Eigenlijk is het een bepaald actiemoment van een bezoeker op uw website. Om deze reden is het erg vervelend als u tege..
 • Conversie optimalisatie Conversie optimalisatie Elke website heeft een doel. Wat dat doel ook is, u wilt met uw website bepaalde acties uitlokken om dit doel te kunnen bereiken. Bestellingen plaatsen, ..
 • Click en collect inrichten Click en collect inrichten Vanaf 10 februari kunt u click en collect inzetten voor uw winkel. Wilt u click en collect opzetten? U heeft namelijk een fantastisch assortiment in de n..
 • Mijn bedrijf online zetten tijdens lockdown Mijn bedrijf online zetten tijdens loc.. Ojee! Een lockdown. Daar heb ik mijn bedrijf niet op voorbereid. Nu moet ik mijn bedrijf online zetten. Want.. Online.. Daar liggen nog kansen. Sommige w..
 • Hulp bij online zetten winkel Hulp bij online zetten winkel Wij draaien een goed jaar en wij willen daarom iets terugdoen voor de winkels die gedwongen gesloten zijn bij ons in de regio. Wij zijn ervan overtuigd d..
 • Webshop met zoekfilters laten maken Webshop met zoekfilters laten maken Heb jij een grote webshop laten maken met zoekfilters? Dan is de kans natuurlijk groot dat jij je bezoekers producten wilt laten zoeken aan de hand van v..

Wil jij snel een professionele website laten maken in 14 dagen? Bekijk ons nieuwe aanpak.
StartPlatform
Nieuw!StartPlatform.com

 1. Website laten maken
 2. Over ons
 3. Blog
 4. Internet
 5. Wat is CPA
Top